GEZİ BAŞLASIN...
Gastronomi amaçlı yaptığımız -tarihi mekân olarak sadece Gaziantep Kalesini
gezdiğimiz- bir günlük yeme, içme ve gezi notlarımın özellikle Gaziantep’e ilk
defa gidecekler için faydalı olacağı düşüncesindeyim. Gaziantep'e 1-2 günkük bir gezi planlayanlara ilk önerim kesinlikle gidilecek yerler için sıralı bir liste yapmanız.
Bir gece konaklamalı Gaziantep gezimize, iş yerinden üç arkadaşımın da
katılımıyla Cuma akşamı 18:10’da Sabiha Gökçen Havaalanından kalkan pegasus
uçağı ile başladık.
Sabiha Gökçen check-in noktası |
CUMA AKŞAMI
Gaziantep
Havalimanı ile şehir merkezi arası 20 km mesafede olup Havaş 10 TL, taksiler 50
TL civarında merkeze bırakıyorlar. 4 kişi olmanın avantajı ve birazda
pazarlıkla biz 10’ar TL vererek taksici abi ile anlaşıp, ilk lezzet durağımız
olan Kelebek paça beyran mekanında soluğu alıyoruz. Kelebek popüler birçok
mekandan daha sonra kurulmasına rağmen kalite fiyat performansı olarak
benzerlerini çoktan yakalamış ve geçmek üzere olan bir mekan.
Acılı beyran çorbası |
Kelebek ikramları ve İç Mekan |
Yemek öncesinde ikram edilenlerden nar ekşili soğan salatası harikaydı,
asıl hedef koyun etinden yapılan beyrandı, bu hedefi acılı ve sarımsaklı beyran alarak tamamladık. Bu lezzet
karşısında kelimeler kifayetsiz kalır, ileride yiyeceklerimi düşünerek ikinci tabak
için kendimi engelledim. Metanet'in beyranına göre içiminin daha rahat olduğunu söyleyebilirim.
Beyran'a full konsantre |
Saat 22:00’
ye yaklaşırken sonraki durağımız yöresel yemekleriyle ve içli köftesiyle ünlü
EVİRGEÇ oldu. Mekan sahibi Evirgeç’in listemizde olduğunu görünce biraz
şaşırdı, bu mekan yerel halkın düzenli gittiği fakat yerli turistin listesine
yeni yeni giren bir mekan. Çok fazla çeşit vardı ancak biz alışılmışın dışına
çıkmayıp, içli köfte, biber, patlıcan ve
mumbar dolması denedik.
Evirgeç iç mekan |
Evirgeç tadım menüsü |
Cuma akşamını tatlı demeden geçiremezdik, dolayısıyla taksiye atladık ve 3km
uzaklıktaki ERÇELEBİ yeni durağımız oldu, bu mesafe taksi ile 10TL tutuyor.
Erçelebi’de bütün tatlı çeşitleri mevcut ancak kömürde künefesi ile meşhur bir
mekan, 2 kişilik künefeyi biz 4 kişi bölüştük, oldukça büyük, şeker dengesi çok
iyi, enfes bir lezzetti. 2 kişilik künefe 14TL.
Kömürde bol fıstıklı Künefe |
Fıstıklı Kaymaklı Kadayıf |
Hangi tatlıyı alırsanız alın yanında küçük bardaklarda sınırsız süt ikramı
yapılıyor. Hem mideyi rahatlatıyor hem de iştah açıyor. Öyleki künefenin
üzerine karışık tatlı tabağı da denedik hepsi o kadar leziz ve başarılıydı ki, tatlılardan
sonra midemizde ne bir zorlanma nede bir yanma yaşamadık.
Unutmadan Gaziantep'te son dönemin başarılı künefecilerinden biriside Cumba.
Gaziantep’e kadar gitmişken Erçelebi yada Cumba'da künefe yemeden dönmeyin!
Unutmadan Gaziantep'te son dönemin başarılı künefecilerinden biriside Cumba.
Gaziantep’e kadar gitmişken Erçelebi yada Cumba'da künefe yemeden dönmeyin!
Kaymaklı Burmalı Kadayıf |
Ön balkondan içerisi... |
Geceyi bitirmeden önce son eksiğimiz Türk
kahvesiydi, onuda Erçelebi’ye 5 dakika yürüme mesafesinde Celal Doğan parkı girişinde bulunan Bellapais ‘de yaptık. Açık
havada üstü ısıtıcılar ile kapatılmış bu cafede yemek ve tatlı menüsünün
yanında nargile keyfide yapılabilir. Biz türk kahvesi ve sodalarımızı içip gece
konaklayacağımız öğretmen evine yol aldık.
Kaçak çay biraz acı :)) |
Öğretmen evi gecelik konaklama bedeli kamu
çalışanı veya yakını olmayanlara oda
kahvaltı gecelik 60TL. 2'şer kişilik 2 oda rezarvasyonumuz vardı ancak tek oda 4 kişi koğuş modunda konaklayacağımızın bilgisini, son gün teyit için aramamız sonucunda tesadüf eseri öğrendik. Moraller bozulmadı olur böyle şeyler dedik...
Öğretmen evi, koğuş modunda... CUMARTESİ GÜNÜ |
Cumartesi sabahı erkenden uyanıp, 15 dakika yürüyerek çarşı içinde bulunan
CİĞERCİ MUSTAFA’ya gittik.
Cuma akşamı Beyran çorbasını denediğimiz için sabah
ciğer ile başlama kararı almıştık. Sabah 7:30 civarıydı, hayatımda ilk defa
güne ciğer yiyerek başladım ama harika bir başlangıç oldu. Ciğerler lavaş
arasına sade bir şekilde veriliyor herkes isteğe göre yeşillik, baharat ve
benzerini içine katarak kendi karışımını yaratıyor. Ciğer ayran 15TL. Ciğerci Mustafa başarılı
bir mekan ancak çevrede değerlendirebileceğiniz alternatif ciğerciler de
mevcut.
Kömürde sabah ciğeri |
Biberler fena acı ciğerin arasına garnütür olarak verdiler. |
Çarşı pazar yeni yeni açılırken biz günün ikinci
öğünü için çarşı içinde ulaşımı kolay KATMERCİ ZEKERİYA USTA’ya
ulaştık. Mekanda birkaç masa doluydu önce biraz tereddüt ettik, yanlış yere mi
geldik diye, mekan bu kadar boş olmamaılıydı ama sonra farkına vardık ki saat
daha sabah 08:00’di. Güzel havanın etkisiyle dışarıda bulunan
masalara oturduk, küçük garsonumuz 4 kişiye 2 katmer getiriyorum diyerek
siparişi kendisi alıverdi, akabinde katmerin yapılışını izleyebileceğimizi söyledi
ve yapılış aşamasını hayranlıkla izledik ve bu anları ölümsüzleştirdik.
Zekeriya Usta'da selfie hatırası |
Dileyen herkes katmer'in yapılış aşamasını izleyebilir. |
Katmerler odun fırında pişiriliyor, incecik yufkalar fıstık, tereyağı ve kaymak
ile birleşince harika bir lezzet ortaya çıkıyor. Ancak bu meşhur markayı diğer katmerciler ile kıyaslayacak olursam ilk söyleyeceğim eksik fıstığı az kullanmaları.
Sabah erken saatler'de gidin sabah 08:30 sularında biz
ayrılırken mekandaki tüm masalar dolmuş yaklaşık 20 kişilik bekleyen sırası
vardı. Durum böyle olunca öğle saatlerine doğru katmer bulamama ihtimaliniz
yüksek.
Meşhur Zekeriya Usta Katmer'i |
Gaziantep’te merkezde 1635 yılından beri hizmet
veren TAHMİS KAHVESİ'ne kesinlikle uğranmalı. Biz katmer sonrası soluğu burada aldık. Bildiğiniz lezzetlerin dışında bir
şeyler tatmak isterseniz, yabani fıstık ürünlerinden üretilen sütlü ve sütsüz
seçeneği olan menengiç kahvesi, mide rahatlatıcı özelliği ile kekikten üretilen
zahter öncelikli tercihleriniz arasında olmalı.
Gazetesini masa üzerinden okuyan amcanın duvarda çerçeveli fotoğrafı var. Bu amca kimdi? :)
ZAHTER |
Saatler 11:00 ‘e yaklaşırken Antep çarşı içinden
çıkarak Zeugma Müzesi’nin yan sokağında bulunan HALİL USTA’ya doğru yola çıktık. Çarşı içinden dolmuşlar
2TL’ye gidiyor ancak biz yine 4 kişi taksi tercih ediyoruz ve 10TL’ye en hızlı şekilde Halil Usta’ya ulaşıyoruz.
Nar ekşili bu salatadan 5 tane yiyebilirim... |
Ortam salaşa yakın ancak oturma alanı oldukça geniş. |
Salatadan ayrana karışık kebap tabağından
küşlemeye tam bir et ziyafeti yaşadık. Bu saydıklarım masaya oturmanız ile
birlikte standart olarak geliyor. Özellikle tek bir ürün yada daha farklı
birşeyler tüketmek istiyorsanız söylemeniz gerekli. Burada yediğiniz küşlemeyi başka bir yerde tadamayacağınızdan emin olun o yüzden Halil Usta’yı
Antep gezilerinin kesinlikle gidilmesi gereken mekanları arasına yazmanızı
öneririm.
Fix menü geldi, karışık kebap, simit kebabı adana ve kuzu şiş var. |
Sabah 8’de açılıyor akşam 5’e doğru kapanıyor. Adam başı fix menü
tarzında yediğiniz takdirde 40TL’ye kalkıyorsunuz.
Küşlemeyi kesinlikle finale bırakın... |
Halil Usta'nın mekanın kapısına gelen çocukları, eli boş göndermeyip onlara pide dağıtmasına şahit olduk, sonra öğrendik ki bu davranış Halil Usta'nın rutiniymiş. Tebrikler Halil Usta...
Kale'den şehir'e bakış. |
Saat 13.00 sularında yemeği kesip biraz yürüyüş
vakti gelmişti, bunun için en iyi adres Gaziantep Kalesi diye düşündük. Çarşı
içinden yürüyüp 35 dakika içinde bu etkinlik sonlandırılabilir.
Gaziantep Kalesi girişi. |
Kale’ye çıkmak yorucu değil içeriye girdiğiniz zaman sizi Kahramanlık Panoraması müzesi karşılıyor. Kurtuluş savaşı mücadelesini anlatan resim ve heykeller kale içi yürüyüşünüz boyunca devam edecek, içeride harcayacağınız maksimum süre 15 dakika.
Kale içi bu ve bunun gibi görseller ile donatılmış. |
Kale gezisi sonrasında tarihi çarşıları gezme vakti gelmişti. Bakırcılar
çarşısı, Zincirli Bedesten çarşısı, Almacı pazarı merkeze girdiğiniz zaman
yürüyüş güzargahınızda karşınıza çıkacak gezebileceğiniz yerler.
Bakıcılar çarşısı 8 sokaktan oluşuyor, yemeniler
ve hediyelik her çeşit bakır eşyası satın alabilir bunun yanı sıra ustaların
çekiç darbeleri uygulayarak yaptıkları ürünleri yapım aşamasında
görebilirsiniz.
Bakır tavalar benim favori ürünüm oldu. Sucuklu yumurta yaptıkça Antep'i hatırlatacak bir ürün satın aldım.
Zincirli Bedesten ise Mısır
Çarşısı görünümünde Antep yöresel eşyalarına ve ürünlerine ulaşabileceğiniz bir
çarşı. Merkezde yürüyüşünüz sırasında daha farrklı birçok çarşı ismiyle
karşılaşmanız mümkün. Zincirli bedesten içinde GözNuru adında bir Alaçatı sabuncusu var, buradan organikl sabun almanızı öneririm. Pazar günleri çarşıların birçoğu kapalıymış...
Zincirli Bedesten |
Alışveriş sıraında mağaza içinde bizi karşılayan papağan. |
Gaziantep’te Selçuklu ve Osmanlı yıllarında inşa
edilmiş birçok Han var. Bu hanlar şehrin geçmişi hakkında size güzel ipuçları
veriyor. Biz gezimizi gastronomi üzerine kurduğumuzdan dolayı tercihimizi
TARİHİ GÜMRÜK HAN’dan yana kullandık. Sebebi ise içeride hizmet veren KAHVECİ SEDDAR
BEY’di.
Bu mekanda, Dibek Kahvesi kesinlikle denenmeli,
bu kahvenin özelliği kahve çekirdeğinin dibek denilen taşlar ile dövülmesi ve
cezve yerine fincanda pişirilmesi. Sonuçta çift renk çift tat, tek fincanda iki
ayrı tat alabileceğiniz tarihi Osmanlı’ya dayanan bir kahve tatmış olacaksınız
Çift renk çift tat, güzel bir kahve tecrübesi oldu. |
Kuşbakışı görünüm Tarihi Gümrük Han ve Kahveci Seddar Bey |
Bizde Tarihi Han’ın ortasında boş
bir masa bulup bu tarihin tadını dibek kahvesi ile çıkardık.
Seddar Bey'de de selfie'yi ihmal etmedik. |
Bu kahve molasından sonra mideyi boş bırakmamak
adına çarşıda bulunan ÇELEBİOĞULLARI’na gittik ve burada bulunan tatlılardan
karışık birer tane tabak yaptırdık.
Ben tatlıları o kadar çok beğendim ki İstanbul’a
dönüşte alacağım tatlı hediyelerinide bu mekandan aldım.
Havuç dilimi harikaydı. |
Mekanda benim favorim kesinlikle bol fıstıklı havuç dilimi ve şöbiyetti. |
Şöbiyette öncü mekanın Zeki İnal olduğunu biliyorduk ancak bu mekanın çarşı
içinde kapanıp daha uzak bir lokasyona taşınmış olduğunu öğrendik, yine tatlıda
lider markalardan Koçak baklavayı da merkeze 2 km mesafede olmasından dolayı
deneyemedik, ancak Çelebioğulları'nın beklentimizi fazlasıyla karşıladığını söyleyebilirim.
Zahter veTahmis Kahvesi ile 2. buluşmamız. |
Tahmis kahvesinde verdiğimiz 2. Zahter molasından sonra uçağımızın
kalkmasına artık 3 saat kalmıştı. Gün boyu her lezzetten fazla fazla denemiştik
ancak Antep’e gelip İMAM ÇAĞDAŞ’a uğramamak olmazdı.
Bir lahmacun deneyip kalkmayı planlarken kendimi
bir adet Ali Nazik kebap söylerken buldum. Çıtır çıtır Antep lahmacunu enfesti
yanında bakır çanakta gelen ayran ise içimi ferahlattı.
Ali Nazik bir şaheserdi, o kadar güzel
görünüyordu ki yemeğe kıyamayacaktım ki soğuma ihtimali aklıma geldi ve bu harika lezzeti bir daha
hafızamdan çıkmayacak şekilde tükettim.
Ali Nazik, parça et ve adanadan kaışık... |
İmam Çağdaş fazla popüler, kalabalık ve
turistik bir mekan ancak bu yoğunluğa rağmen lezzet ve hizmet konusunda ben
fazlasıyla mutlu ayrıldım.
Gaziantep turunda İmam Çağdaş son durağımız oldu, bundan sonra taksiye
binip hava limanının yolunu tuttuk.
1 gün boyunca bana eşlik eden, iş arkadaşlarıma da teşekkürü borç bilirim. Bu lezzet gezisi tek başına bu kadar keyifli olmazdı...
Deneyemediğimiz daha bir çok mekan var, Antep yemek ve içmek üzerine kurulmuş bir şehir ben kendi beğeni listemi aşağıda sıraldım. Antep'e gezi plalayanlar umarım bu blog size gitmeden önce faydalı olmuştur.
1 gün boyunca bana eşlik eden, iş arkadaşlarıma da teşekkürü borç bilirim. Bu lezzet gezisi tek başına bu kadar keyifli olmazdı...
Deneyemediğimiz daha bir çok mekan var, Antep yemek ve içmek üzerine kurulmuş bir şehir ben kendi beğeni listemi aşağıda sıraldım. Antep'e gezi plalayanlar umarım bu blog size gitmeden önce faydalı olmuştur.
Antep Notları:
Kelebek Restaurant, Metanet Lokantası,
Üçler kebap, İmam Çağdaş: Lahmacun,
Evirgeç: İçli Köfte,
Halil Usta: Küşleme yemeden dönmemeli,
Halil Usta: Küşleme yemeden dönmemeli,
Aşina Restaurant: Yöresel yenekler
Katmerci Zekeriya Usta: Katmer,
Erçelebi: Kömürde künefe kesin denenmeli,
Zeki İnal, Çelebioğulları: Şöbiyet,
Koçak baklava, Çelebioğullaı: Hediyelik Baklava,
Tahmis Kahvesi: Menengiç, Zahter,
Orkide Pastanesi: Katmer, kahvaltı,
Orkide Pastanesi: Katmer, kahvaltı,
Seddar Bey kahvecisi: Çift renk çift tat dibek kahvesi,
Akşam simit fırını: Kahke çeşitleri (tahinli-çikolatalı),
İmam Çağdaş: Ali Nazik ve kebap çeşitleri,
Zincirli Bedesten: GözNuru Alaçatı Sabuncusu http://www.goznurusabun.com/yeni/tr/
Almacı Pazarı: Baharat ve türevleri
Bakırcılar Çarşısı,
Yemeniciler Çarşısı,
Tarihi Hanlar,
Zincirli Bedesten: GözNuru Alaçatı Sabuncusu http://www.goznurusabun.com/yeni/tr/
Almacı Pazarı: Baharat ve türevleri
Bakırcılar Çarşısı,
Yemeniciler Çarşısı,
Tarihi Hanlar,
İlk yazın mükemmel olmuş :) bir an önce Antep'e gidip o lezzetleri denemek istedim. Yeni yazıları sabırsızlıkla bekliyorum :)
YanıtlaSilEllerine emeğine sağlık sabah sabah Aklım bol Fıstıklı söbiyette kaldı☺️☺️Artık Nerde ne yiyoruz arayıp sormak yerine blog ta takipteyiz gelsin yeni yazılar 😉
YanıtlaSilÖzden blogger hesabı açmışsın :) tebrikler... Takipte kal tabi yazılar devam edecek.
SilTeşekkürler Benan, sen Antep'e gidecek olursan daha detaylı bilgi veririm zaten...
YanıtlaSilÖncelikle Blogun hayırlı olsun Çağlar Tebrik ederim .Yazıda çok başarılı lezzetleri 12 den vurmuşsun Cennetliksin.:))
YanıtlaSil