17 Mart 2015 Salı

Bir Günde Gaziantep Lezzet Durakları


GEZİ BAŞLASIN...

Gastronomi amaçlı yaptığımız -tarihi mekân olarak sadece Gaziantep Kalesini gezdiğimiz- bir günlük yeme, içme ve gezi notlarımın özellikle Gaziantep’e ilk defa gidecekler için faydalı olacağı düşüncesindeyim. Gaziantep'e 1-2 günkük bir gezi planlayanlara ilk önerim kesinlikle gidilecek yerler için sıralı bir liste yapmanız.

Bir gece konaklamalı Gaziantep gezimize, iş yerinden üç arkadaşımın da katılımıyla Cuma akşamı 18:10’da Sabiha Gökçen Havaalanından kalkan pegasus uçağı ile başladık.


Sabiha Gökçen check-in noktası



CUMA AKŞAMI

Gaziantep Havalimanı ile şehir merkezi arası 20 km mesafede olup Havaş 10 TL, taksiler 50 TL civarında merkeze bırakıyorlar. 4 kişi olmanın avantajı ve birazda pazarlıkla biz 10’ar TL vererek taksici abi ile anlaşıp, ilk lezzet durağımız olan Kelebek paça beyran mekanında soluğu alıyoruz. Kelebek popüler birçok mekandan daha sonra kurulmasına rağmen kalite fiyat performansı olarak benzerlerini çoktan yakalamış ve geçmek üzere olan bir mekan. 

Acılı beyran çorbası
Kelebek ikramları ve İç Mekan
Yemek öncesinde ikram edilenlerden nar ekşili soğan salatası harikaydı, asıl hedef  koyun etinden yapılan beyrandı, bu hedefi acılı ve sarımsaklı beyran alarak tamamladık. Bu lezzet karşısında kelimeler kifayetsiz kalır, ileride yiyeceklerimi düşünerek ikinci tabak için kendimi engelledim. Metanet'in beyranına göre içiminin daha rahat olduğunu söyleyebilirim.

Beyran'a full konsantre 

Saat 22:00’ ye yaklaşırken sonraki durağımız yöresel yemekleriyle ve içli köftesiyle ünlü EVİRGEÇ oldu. Mekan sahibi Evirgeç’in listemizde olduğunu görünce biraz şaşırdı, bu mekan yerel halkın düzenli gittiği fakat yerli turistin listesine yeni yeni giren bir mekan. Çok fazla çeşit vardı ancak biz alışılmışın dışına çıkmayıp, içli köfte, biber, patlıcan  ve mumbar dolması denedik. 


Evirgeç iç mekan
Evirgeç’te eşine az rastlanır bir içli köfte tecrübesi yaşadık, yanında içtiğimiz açık ayran ve ikram edilen acur turşusuda harika tamamlayıcılar oldu. Salaş ve otantik bir havada bu lezzetleri tatmak çok keyifliydi, ek bilgi, mekan 22:30 gibi kapanıyor.


Evirgeç tadım menüsü
Cuma akşamını tatlı demeden geçiremezdik, dolayısıyla taksiye atladık ve 3km uzaklıktaki ERÇELEBİ yeni durağımız oldu, bu mesafe taksi ile 10TL tutuyor. Erçelebi’de bütün tatlı çeşitleri mevcut ancak kömürde künefesi ile meşhur bir mekan, 2 kişilik künefeyi biz 4 kişi bölüştük, oldukça büyük, şeker dengesi çok iyi, enfes bir lezzetti. 2 kişilik künefe 14TL. 


Kömürde bol fıstıklı Künefe
Fıstıklı Kaymaklı Kadayıf
Hangi tatlıyı alırsanız alın yanında küçük bardaklarda sınırsız süt ikramı yapılıyor. Hem mideyi rahatlatıyor hem de iştah açıyor. Öyleki künefenin üzerine karışık tatlı tabağı da denedik hepsi o kadar leziz ve başarılıydı ki, tatlılardan sonra midemizde ne bir zorlanma nede bir yanma yaşamadık.  
Unutmadan  Gaziantep'te son dönemin başarılı künefecilerinden biriside Cumba. 
Gaziantep’e kadar gitmişken Erçelebi yada Cumba'da künefe yemeden dönmeyin!


Kaymaklı Burmalı Kadayıf
Ön balkondan içerisi...
Geceyi bitirmeden önce son eksiğimiz Türk kahvesiydi, onuda Erçelebi’ye 5 dakika yürüme mesafesinde  Celal Doğan parkı  girişinde bulunan Bellapais ‘de yaptık. Açık havada üstü ısıtıcılar ile kapatılmış bu cafede yemek ve tatlı menüsünün yanında nargile keyfide yapılabilir. Biz türk kahvesi ve sodalarımızı içip gece konaklayacağımız öğretmen evine yol aldık.

Kaçak çay biraz acı :))
Öğretmen evi gecelik konaklama bedeli kamu çalışanı  veya yakını olmayanlara oda kahvaltı gecelik 60TL. 2'şer kişilik 2 oda rezarvasyonumuz vardı ancak tek oda 4 kişi koğuş modunda konaklayacağımızın bilgisini, son gün teyit için aramamız sonucunda tesadüf eseri öğrendik. Moraller bozulmadı olur böyle şeyler dedik...


Öğretmen evi, koğuş modunda...

CUMARTESİ GÜNÜ
Cumartesi sabahı erkenden uyanıp, 15 dakika yürüyerek çarşı içinde bulunan CİĞERCİ MUSTAFA’ya gittik.


Cuma akşamı Beyran çorbasını denediğimiz için sabah ciğer ile başlama kararı almıştık. Sabah 7:30 civarıydı, hayatımda ilk defa güne ciğer yiyerek başladım ama harika bir başlangıç oldu. Ciğerler lavaş arasına sade bir şekilde veriliyor herkes isteğe göre yeşillik, baharat ve benzerini içine katarak kendi karışımını yaratıyor. Ciğer ayran 15TL. Ciğerci Mustafa başarılı bir mekan ancak çevrede değerlendirebileceğiniz alternatif ciğerciler de mevcut.

Kömürde sabah ciğeri

Biberler fena acı ciğerin arasına garnütür olarak verdiler.
Çarşı pazar yeni yeni açılırken biz günün ikinci öğünü için çarşı içinde ulaşımı kolay KATMERCİ ZEKERİYA USTA’ya ulaştık. Mekanda birkaç masa doluydu önce biraz tereddüt ettik, yanlış yere mi geldik diye, mekan bu kadar boş olmamaılıydı ama sonra farkına vardık ki saat daha sabah 08:00’di. Güzel havanın etkisiyle dışarıda bulunan masalara oturduk, küçük garsonumuz 4 kişiye 2 katmer getiriyorum diyerek siparişi kendisi alıverdi, akabinde katmerin yapılışını izleyebileceğimizi söyledi ve yapılış aşamasını hayranlıkla izledik ve bu anları ölümsüzleştirdik.

Zekeriya Usta'da selfie hatırası
Dileyen herkes katmer'in yapılış aşamasını izleyebilir.
Katmerler odun fırında pişiriliyor, incecik yufkalar fıstık, tereyağı ve kaymak ile birleşince harika bir lezzet ortaya çıkıyor. Ancak bu meşhur markayı diğer katmerciler ile kıyaslayacak olursam ilk söyleyeceğim eksik fıstığı az kullanmaları.
Sabah erken saatler'de gidin sabah 08:30 sularında biz ayrılırken mekandaki tüm masalar dolmuş yaklaşık 20 kişilik bekleyen sırası vardı. Durum böyle olunca öğle saatlerine doğru katmer bulamama ihtimaliniz yüksek.

Meşhur Zekeriya Usta Katmer'i
Gaziantep’te merkezde 1635 yılından beri hizmet veren TAHMİS KAHVESİ'ne kesinlikle uğranmalı. Biz katmer sonrası soluğu burada aldık. Bildiğiniz lezzetlerin dışında bir şeyler tatmak isterseniz, yabani fıstık ürünlerinden üretilen sütlü ve sütsüz seçeneği olan menengiç kahvesi, mide rahatlatıcı özelliği ile kekikten üretilen zahter öncelikli tercihleriniz arasında olmalı.

Sütlü Melengiç, sütsüz fazla acı gelebilir.
Bahçe bölümü keyifli ancak emin olun kapalı bölüm tarih kokan yapısıyla daha fazla ilginizi çekecek. Günün ilerleyen saatlerinde her iki alanda da yöresel kıyafetleriyle canlı müzik yapan müzisyenler ile ortam zaman zaman hareketlenebiliyor.


Gazetesini masa üzerinden okuyan amcanın duvarda çerçeveli fotoğrafı var. Bu amca kimdi? :)
ZAHTER
Saatler 11:00 ‘e yaklaşırken Antep çarşı içinden çıkarak Zeugma Müzesi’nin yan sokağında bulunan HALİL USTA’ya  doğru yola çıktık. Çarşı içinden dolmuşlar 2TL’ye  gidiyor ancak biz yine 4 kişi taksi tercih ediyoruz ve 10TL’ye en hızlı şekilde Halil Usta’ya ulaşıyoruz. 

Nar ekşili bu salatadan 5 tane yiyebilirim...



Ortam salaşa yakın ancak oturma alanı oldukça geniş.

Salatadan ayrana karışık kebap tabağından küşlemeye tam bir et ziyafeti yaşadık. Bu saydıklarım masaya oturmanız ile birlikte standart olarak geliyor. Özellikle tek bir ürün yada daha farklı birşeyler tüketmek istiyorsanız söylemeniz gerekli. Burada yediğiniz küşlemeyi başka bir yerde tadamayacağınızdan emin olun o yüzden Halil Usta’yı Antep gezilerinin kesinlikle gidilmesi gereken mekanları arasına yazmanızı öneririm. 

Fix menü geldi, karışık kebap, simit kebabı adana ve kuzu şiş var.
Sabah 8’de açılıyor akşam 5’e doğru kapanıyor. Adam başı fix menü tarzında yediğiniz takdirde 40TL’ye kalkıyorsunuz.

Küşlemeyi kesinlikle finale bırakın...


Halil Usta'nın mekanın kapısına gelen çocukları, eli boş göndermeyip onlara pide dağıtmasına şahit olduk, sonra öğrendik ki bu davranış Halil Usta'nın rutiniymiş. Tebrikler Halil Usta...

Kale'den şehir'e bakış.
Saat 13.00 sularında yemeği kesip biraz yürüyüş vakti gelmişti, bunun için en iyi adres Gaziantep Kalesi diye düşündük. Çarşı içinden yürüyüp 35 dakika içinde bu etkinlik sonlandırılabilir.

Gaziantep Kalesi girişi.
Kale’ye çıkmak yorucu değil içeriye girdiğiniz zaman sizi Kahramanlık Panoraması müzesi karşılıyor. Kurtuluş savaşı mücadelesini anlatan resim ve heykeller kale içi yürüyüşünüz boyunca devam edecek, içeride harcayacağınız maksimum süre 15 dakika. 

Kale içi bu ve bunun gibi görseller ile donatılmış.


Kale gezisi sonrasında tarihi çarşıları gezme vakti gelmişti. Bakırcılar çarşısı, Zincirli Bedesten çarşısı, Almacı pazarı merkeze girdiğiniz zaman yürüyüş güzargahınızda karşınıza çıkacak gezebileceğiniz yerler. 



Bakıcılar çarşısı 8 sokaktan oluşuyor, yemeniler ve hediyelik her çeşit bakır eşyası satın alabilir bunun yanı sıra ustaların çekiç darbeleri uygulayarak yaptıkları ürünleri yapım aşamasında görebilirsiniz.



Bakır tavalar benim favori ürünüm oldu. Sucuklu yumurta yaptıkça Antep'i hatırlatacak  bir ürün satın aldım.



Zincirli Bedesten ise Mısır Çarşısı görünümünde Antep yöresel eşyalarına ve ürünlerine ulaşabileceğiniz bir çarşı. Merkezde yürüyüşünüz sırasında daha farrklı birçok çarşı ismiyle karşılaşmanız mümkün. Zincirli bedesten içinde GözNuru adında bir Alaçatı sabuncusu var, buradan organikl sabun almanızı öneririm. Pazar günleri çarşıların birçoğu kapalıymış...

Zincirli Bedesten

Alışveriş sıraında mağaza içinde bizi karşılayan papağan.
Gaziantep’te Selçuklu ve Osmanlı yıllarında inşa edilmiş birçok Han var. Bu hanlar şehrin geçmişi hakkında size güzel ipuçları veriyor. Biz gezimizi gastronomi üzerine kurduğumuzdan dolayı tercihimizi TARİHİ GÜMRÜK HAN’dan yana kullandık. Sebebi ise içeride hizmet veren KAHVECİ SEDDAR BEY’di. 


Bu mekanda, Dibek Kahvesi kesinlikle denenmeli, bu kahvenin özelliği kahve çekirdeğinin dibek denilen taşlar ile dövülmesi ve cezve yerine fincanda pişirilmesi. Sonuçta çift renk çift tat, tek fincanda iki ayrı tat alabileceğiniz tarihi Osmanlı’ya dayanan bir kahve tatmış olacaksınız

Çift renk çift tat, güzel bir kahve tecrübesi oldu.

Kuşbakışı görünüm Tarihi Gümrük Han ve Kahveci Seddar Bey
Bizde Tarihi  Han’ın ortasında boş bir masa bulup bu tarihin tadını dibek kahvesi ile çıkardık.

Seddar Bey'de de selfie'yi ihmal etmedik.

Bu kahve molasından sonra mideyi boş bırakmamak adına çarşıda bulunan ÇELEBİOĞULLARI’na gittik ve burada bulunan tatlılardan karışık birer tane tabak yaptırdık.


Ben tatlıları o kadar çok beğendim ki İstanbul’a dönüşte alacağım tatlı hediyelerinide bu mekandan aldım.

Havuç dilimi harikaydı.
   Mekanda benim favorim kesinlikle bol fıstıklı havuç dilimi ve şöbiyetti.
Şöbiyette öncü mekanın Zeki İnal olduğunu biliyorduk ancak bu mekanın çarşı içinde kapanıp daha uzak bir lokasyona taşınmış olduğunu öğrendik, yine tatlıda lider markalardan Koçak baklavayı da merkeze 2 km mesafede olmasından dolayı deneyemedik, ancak Çelebioğulları'nın beklentimizi fazlasıyla karşıladığını söyleyebilirim.

Zahter veTahmis Kahvesi ile 2. buluşmamız.
Tahmis kahvesinde verdiğimiz 2. Zahter molasından sonra uçağımızın kalkmasına artık 3 saat kalmıştı. Gün boyu her lezzetten fazla fazla denemiştik ancak Antep’e gelip İMAM ÇAĞDAŞ’a uğramamak olmazdı.

Bir lahmacun deneyip kalkmayı planlarken kendimi bir adet Ali Nazik kebap söylerken buldum. Çıtır çıtır Antep lahmacunu enfesti yanında bakır çanakta gelen ayran ise içimi ferahlattı.




Harika bir lezzetti, peki Lahmacunun ustası Antepliler mi? Urfalılar mı? bana Antep önde gibi geliyor.


Ali Nazik bir şaheserdi, o kadar güzel görünüyordu ki yemeğe kıyamayacaktım ki soğuma ihtimali aklıma geldi ve bu harika lezzeti bir daha hafızamdan çıkmayacak şekilde tükettim. 

Ali Nazik, parça et ve adanadan kaışık...
İmam Çağdaş fazla popüler, kalabalık ve turistik bir mekan ancak bu yoğunluğa rağmen lezzet ve hizmet konusunda ben fazlasıyla mutlu ayrıldım.


Gaziantep turunda İmam Çağdaş son durağımız oldu, bundan sonra taksiye binip hava limanının yolunu tuttuk.

1 gün boyunca bana eşlik eden, iş arkadaşlarıma da teşekkürü borç bilirim. Bu lezzet gezisi tek başına bu kadar keyifli olmazdı...


Deneyemediğimiz daha bir çok mekan var, Antep yemek ve içmek üzerine kurulmuş bir şehir ben kendi beğeni listemi aşağıda sıraldım. Antep'e gezi plalayanlar umarım bu blog size gitmeden önce faydalı olmuştur.


Antep Notları:

Kelebek Restaurant, Metanet Lokantası, 

Üçler kebap, İmam Çağdaş: Lahmacun,

Evirgeç: İçli Köfte,

Halil Usta: Küşleme yemeden dönmemeli,


Aşina Restaurant: Yöresel yenekler

Katmerci Zekeriya Usta: Katmer,

Erçelebi: Kömürde künefe kesin denenmeli,

Zeki İnal, Çelebioğulları: Şöbiyet,

Koçak baklava, Çelebioğullaı: Hediyelik Baklava,

Tahmis Kahvesi: Menengiç, Zahter,

Orkide Pastanesi: Katmer, kahvaltı,


Seddar Bey kahvecisi: Çift renk çift tat dibek kahvesi,

Akşam simit fırını: Kahke çeşitleri (tahinli-çikolatalı),

İmam Çağdaş: Ali Nazik ve kebap çeşitleri,

Zincirli Bedesten: GözNuru Alaçatı Sabuncusu  http://www.goznurusabun.com/yeni/tr/


Almacı Pazarı: Baharat ve türevleri

Bakırcılar Çarşısı,


Yemeniciler Çarşısı,


Tarihi Hanlar,

















5 yorum:

  1. İlk yazın mükemmel olmuş :) bir an önce Antep'e gidip o lezzetleri denemek istedim. Yeni yazıları sabırsızlıkla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Ellerine emeğine sağlık sabah sabah Aklım bol Fıstıklı söbiyette kaldı☺️☺️Artık Nerde ne yiyoruz arayıp sormak yerine blog ta takipteyiz gelsin yeni yazılar 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özden blogger hesabı açmışsın :) tebrikler... Takipte kal tabi yazılar devam edecek.

      Sil
  3. Teşekkürler Benan, sen Antep'e gidecek olursan daha detaylı bilgi veririm zaten...

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle Blogun hayırlı olsun Çağlar Tebrik ederim .Yazıda çok başarılı lezzetleri 12 den vurmuşsun Cennetliksin.:))

    YanıtlaSil